Zo maak je bezwaar


Doorloop deze stappen als je het niet eens bent met de beslissing van de Belastingdienst/ Toeslagen.

Toeslag bezwaar stap 1

Bel de Belastingdienst


Is de brief onduidelijk? Klopt de berekening niet die de Belastingdienst gemaakt heeft? Of ben je het niet eens en wil je uitleg hierover? Bel dan altijd eerst met de BelastingTelefoon. Wellicht kom je er in het telefoongesprek al uit.

Het telefoonnummer is 0800 - 0543 en is gratis (op maandag tot en met donderdag van 8.00 tot 20.00 uur en op vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur).

  1. Zorg dat je burgerservicenummer bij de hand hebt (te vinden op je rijbewijs, paspoort en/of eventueel je loonstrook). Anders geeft de Belastingdienst geen gegevens door.
  2. Schrijf voordat je belt op wat je wilt zeggen en waarom je het er niet mee eens bent.
  3. Vraag aan het eind van het gesprek of je van dit telefoongesprek een schriftelijk verslag ontvangt.
  4. Geven ze je geen gelijk, ga dan door naar stap 2.

Toeslag bezwaar stap 2

Schrijf je bezwaar


Als je niet tevreden bent met het telefoongesprek met de BelastingTelefoon, dien dan bezwaar in. Dit moet je doen binnen 6 weken na ontvangst van de brief waarin staat dat je terug moet betalen.

Kijk goed waartegen je bezwaar maakt:

  1. Voor een voorschotbeschikking, terugvorderingsbeschikking of een boete voor je toeslag(en), moet je een brief schrijven en per post opsturen.
  2. Voor een Definitieve Berekening kun je een formulier downloaden, invullen en per post opsturen. Zie hieronder.

Download het formulier dat je moet invullen als je bezwaar maakt op de definitieve berekening van de Belastingdienst/Toeslagen.

Formulier bezwaar

Wil je bezwaar indienen, dan kun je via de Belastingdienst dit formulier downloaden.

Download Formulier Toeslag bezwaar stap 3

Stuur je bezwaar op per post


Als je je bezwaar hebt opgeschreven, print deze dan uit en verstuur deze aangetekend per post. Let op dat dit bezwaar binnen 6 weken na de datum van de definitieve berekening bij de Belastingdienst binnen is.

Doe dit aangetekend zodat je bewijs hebt dat je dit hebt opgestuurd. Zorg ook dat je zelf een kopie hebt van je brief.


Adres:
Belastingdienst/Toeslagen
Postbus 4510
6401 JA Heerlen

De Belastingdienst moet binnen 12 tot 18 weken reageren. Doen ze dat niet, ga dan in beroep (nadat je de Belastingdienst in gebreke hebt gesteld). Zie stap 5. Meestal zal de Belastingdienst een telefonische hoorzitting met je willen plannen. Zie de volgende stap.

Toeslag bezwaar stap 4

Bespreek je bezwaar in een hoorzitting


De Belastingdienst zal binnen 12 tot 18 weken bij je terugkomen met een schriftelijke reactie. In de meeste gevallen willen ze een telefonische hoorzitting met je inplannen. Op een afgesproken datum zullen ze dan met je per telefoon contact opnemen. In een gesprek dat ongeveer 5 tot 10 minuten duurt, kun je dan je bezwaar met de ambtenaar bespreken.

Zorg dat je voor dit telefoongesprek alle punten die je belangrijk vindt op papier hebt staan. Op basis van dit telefoongesprek, zullen ze namelijk besluiten of je wel, niet of deels toeslag moet terugbetalen.

Mocht je dit gesprek liever niet zelf willen voeren, dan kun je hiervoor iemand inschakelen die dit voor je mag doen.
Let op: reageert de Belastingdienst niet binnen 12 tot 18 weken, neem dan contact met ze op. Mochten ze niet reageren binnen de termijn, ga dan in beroep.